Door ImmoWiseImmowise

Hoe koop ik een huis

Een huis kopen is een van de grootste en belangrijkste transacties in je leven. Hieronder vind je een aantal stappen die je op weg helpen bij het vinden van jouw droomhuis.

Hypotheeklasten

Voordat je aan de zoektocht begint is het verstandig om je maximale hypotheek te berekenen. Kijk hierna wat je aan maandelijkse lasten zou willen uitgeven en wat je apart wilt houden om leuke dingen te doen. Tenslotte komen er bij een huis kopen ook nog andere kosten kijken, dan alleen je hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • Kosten Koper (Overdrachtsbelasting (2% van de koopsom) en Notariskosten*)
  • Bankgarantie (1% van de totale garantiesom, met een minimum van € 200)
  • Taxatie
  • Bouwtechnische keuring
  • Makelaarskosten
  • Hypotheek advies en afsluitkosten*
  • Aanvraag NHG
  • Verhuiskosten
  • Inrichtingskosten

Verder heb je naast je hypotheeklasten ook andere maandelijkse lasten zoals gas, licht en water, belastingen, servicekosten en/of erfpacht. Daarnaast moet je rekening houden met onvoorziene kosten, zoals het vervangen van je koelkast of wasmachine. Het is dus wel verstandig om financiële ruimte over te laten voor onverwachte kosten.

Oriënteren

Zet al je woonwensen op een rij en kijk welke je het meest belangrijk vindt. Deze kan je meenemen bij toekomstige bezichtigingen.

Na je woonwensen en hypotheek lasten op een rijtje te hebben gezet, kun je gaan beginnen met het oriënteren op de huizenmarkt. In welke buurten voel je je prettig, wil je echt een starterswoning of kijk je naar iets voor de langere termijn. Hierdoor kun je wat gerichter zoeken op huizensites zoals: Funda of Jaap.

In deze fase kun je er ook al voor kiezen om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Die zal dan de woningen selecteren die aan jouw wensen voldoen; je adviseren tijdens bezichtigingen; de beste koopprijs voor je onderhandelen en zorgen voor de juiste ontbindende voorwaarden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.  

Bezichtigen

Heb je jouw droomhuis gevonden? Ga altijd een tweede keer kijken en probeer alles even uit: Kunnen de ramen goed open? Lopen de kranen en het toilet goed door? Als het een appartement betreft, informeer altijd naar de VvE. Is deze actief en hoe staan ze er financieel voor, zijn er nog grote onderhoudsplannen? Laat je goed informeren over de staat van de woning, vraag desnoods een bouwkundig rapport aan.

Bieden

Nog geen aankoopmakelaar? Ook in dit stadium kunt je nog een aankoopmakelaar inschakelen. Kijk voor het openingsbod naar de woningwaarde van het huis. De makelaar kan via zijn systeem zien, voor welk bedrag soortgelijke woningen in de regio recentelijk zijn verkocht. Je kunt ook altijd een aankooptaxatie laten doen. Houd rekening met de situatie van de verkopende partij: staat de woning al lange tijd in de verkoop? Hebben de verkopers dubbele lasten? Of staat de woning net te koop en zijn er veel geïnteresseerden. Dit heeft allemaal invloed op de onderhandeling.

Voorlopig koopcontract

Nadat het bod is geaccepteerd wordt het voorlopig koopcontract opgesteld en ondertekend door zowel de koper als de verkoper. Het voorlopig koopcontract of ook wel koopakte genoemd is bindend. Het is daarom verstandig een aankoopmakelaar mee te nemen om te kijken welke ontbindende voorwaarden van toepassing zijn voor de situatie. Bij de financieringsvoorwaarden is het handig een periode van zeker twee maanden aan te houden om de financiering rond te krijgen.

Overdracht

Eindelijk is er dan de dag, waarop je de sleutels van je droomhuis krijgt. De financiering is rond en vandaag vindt de woning overdracht plaats bij de notaris. Maar eerst vindt er nog een woninginspectie plaats, waarbij de verkopende partij (met makelaar) ook aanwezig zal zijn. Dit is om na te gaan of de woning is achtergelaten zoals overeengekomen en ook om de meterstanden op te nemen.

Wil je ook je huis kopen met de beste makelaar? Klik dan hier