Door ImmoWiseImmowise

overeenkomst-immowise-verkoopmakelaar

Je hebt besloten je huis in de verkoop te zetten. Hiervoor neem je een makelaar in de hand. Maar wat doet een verkoopmakelaar eigenlijk? Het kiezen van een goede makelaar is van groot belang, het betreft hier immers ėėn van de grootste en belangrijkste transacties in je leven.

In Nederland zijn er honderden makelaars om uit te kiezen, maar het is vooral belangrijk om de juiste te kiezen voor jouw woning. Elke makelaar heeft andere kwaliteiten; verkooptechnieken, marketing methodes en een verschillend netwerk. Er is een handvol top makelaars, een grote groep gemiddelde makelaars en een groepje minder goede makelaars. En een top makelaar is wat iedereen wil voor de verkoop van zijn/haar huis!

Een top makelaar is aangesloten bij een makelaar vereniging. Deze makelaars zijn gecertificeerd, goed opgeleid en bij klachten of geschillen kun je terecht bij een geschillencommissie. De drie bekendste verenigingen in Nederland zijn: NVM, VBO en VastgoedPro.

Er komt veel kijken bij de verkoop van een huis. Dan is het fijn als er een professional aan je zijde staat die je adviseert. Een verkoopmakelaar is er voor jou. Maar wat doet een verkoopmakelaar eigenlijk?

Eerste gesprek
Tijdens het kennismakingsgesprek met een makelaar zal deze je een eerste inschatting geven van de vraagprijs. Ook kan hij/zij je styling tips geven voor de woning en je informeren over de gemiddelde verkoop tijd. Daarnaast zullen de courtage (makelaarskosten) en voorwaarden van de makelaar aan bod komen.

Marketing
Een makelaar zorgt ervoor dat er mooie foto’s worden genomen, welke geplaatst worden op websites als Funda.nl of Jaap.nl. Foto’s zijn enorm belangrijk, want deze zorgen ervoor dat potentiële kopers naar jouw huis komen kijken. Sommige makelaars werken samen met professionele woning fotografen, je betaalt iets meer, maar het is het waard. Verder zijn veel makelaarskantoren tegenwoordig actief op social media o.a. Twitter en Facebook. Hebben deze een groot netwerk? Dan zal de advertentie van jouw huis vaker gedeeld en bekeken worden op social media.

Bezichtiging
Voor kijkers is het prettig als jouw makelaar zoveel mogelijk over het huis kan vertellen en vragen zo goed mogelijk kan beantwoorden. Daarom is het aan te raden een makelaar te kiezen die ervaring heeft in de buurt met soortgelijke woningen. De makelaar is dan al bekend met de VvE, erfpacht, voorzieningen en bouwstijl van de woning. Vraag de makelaar om je na iedere bezichtiging feedback te geven, wie weet helpt een likje verf of styling mee aan een snelle lucratieve verkoop.

Onderhandeling
Een top makelaar is een ervaren onderhandelaar, hierdoor weet hij niet alleen wat jouw huis minimaal moet opbrengen, maar ook hoe je er zoveel mogelijk voor kunt krijgen. Zodra er een bod binnenkomt bij de makelaar, zal hij altijd direct contact met je opnemen om de biedingstactiek te bespreken. De makelaar zorgt niet alleen voor de beste prijs, maar onderhandelt ook over de ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst.

Koopovereenkomst
De koopprijs is akkoord en de koopovereenkomst wordt opgesteld. De overeenkomst of akte wordt opgesteld door de makelaar en hierin worden de afspraken tussen de koper en verkoper schriftelijk bevestigd. Mocht er iets onduidelijk zijn vraag het gerust aan je makelaar, want het is belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten precies inhouden. Zet dus pas je handtekening als alles duidelijk voor je is en volgens jou klopt. De koper en verkoper tekenen beide de overeenkomst. Hierna volgen de drie dagen wettelijke bedenktijd. De koper kan dan alsnog van de aankoop afzien, ook kan de overeenkomst nog worden ontbonden op basis van de ontbindende voorwaarden vermeld in de akte. Na ondertekening door beide partijen gaan de stukken samen met een kopie ID naar de notaris. De notaris maakt een afspraak met beide partijen voor het ondertekenen van de akte. Een kopie van deze akte krijg je in concept toegestuurd met de nota van afrekening.

De afspraak bij notaris 
Voor de levering (ondertekening met beide partijen bij de notaris) heeft de koper het recht om de woning te inspecteren om te kijken of alles volgens afspraak wordt achtergelaten. Op de dag van de levering ga je samen met je makelaar naar de notaris en zal de koper (met makelaar) ook aanwezig zijn. Zodra de akte van levering is ondertekend en deze is ingeschreven bij het kadaster, ben je officieel geen eigenaar meer van het huis. De notaris zorgt verder voor de afrekening van de zakelijke lasten, zoals de aflossing van de lopende hypotheek, betaling van de makelaar, diverse belastingen. Het resterende saldo maakt de notaris over op jouw rekening.

Ga jij binnenkort je huis verkopen en zoek je een top makelaar? Door het gebruik van Big Data, slimme software en persoonlijke service, koppelen we jou aan de beste makelaar voor jouw woning. Maak hier een verzoek aan en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 

 

Kies verstandig en vind de best presterende verkoopmakelaar via ImmoWise